Terugblik op excursie naar Madrid en Toledo

Vaak gaan mensen op reis om meer te weten te komen over een ander land; van 2 t/m 6 oktober 2017 maakten wij een reis waarbij we niet alleen de steden Madrid en Toledo zagen, maar ook veel te weten kwamen over de streek waar we zelf wonen. Onder de zorgzame leiding van Germaine Wiegers en met de culturele inbreng van Harry en Annemarie van den Berselaar hebben we zowat alles war Madrid verbindt met Brabant en ‘s-Hertogenbosch gezien en genoten.

Al meteen de eerste middag zijn we met Harry een paar uur gaan wandelen door het Madrid van de Oostenrijkers en de Moren om hun invloed op de Madrileense gebouwen te bewonderen. We zagen zowel sporen van het werk van de koningen Philips II, III en IV, en dat bij een temperatuur van 33 graden.

Op dinsdag bezochten we in Toledo met Harry en een van zijn connecties het Museo del Ejército . Juan Vincente Elices Mateoa vertelde over de 80-jarige oorlog en het wonder van Empel. Ons middagbezoek was aan de werkelijk schitterende kathedraal.

Woensdag hebben we o.a. een bezoek gebracht aan Museo Lázaro Galdiano, een mooi klein museum met een prachtige collectie, en in het bezit van een echte Jheronimus Bosch. En we kregen de bezichtiging en uitleg van nóg een schilderij, recent ontdekt en van één van de leerlingen van Jheronimus.

Excursie Madrid

Donderdag brachten we ’s-Morgens een bezoek aan de ambassade op de zesendertigste verdieping van een prachtige hoge glazen wolkenkrabber (foto). Daar vertelde Harry ons aan de hand van lichtbeelden, hoe het vervoer van kunst, en dus ook van de “Tuin der “Lusten”, in de zestiende eeuw zou kunnen zijn gegaan. De rondleiding gaf ons de kans te genieten van het magnifieke uitzicht over Madrid.

De middag werd verschillend ingevuld door een bezoek aan de Ongeschoeide Adellijke Zusters (héél bijzonder museum en slechts beperkt toegankelijk), het Prado of museum Reina Sofia.
Vrijdag zijn we nog naar de Fundacion Carlos de Amberes (=Antwerpen) geweest, waar een professor ons vertelde over dit instituut en waar we nog een echte Rubens konden bewonderen. ’s Middags moe maar voldaan om 17.00 uur in de bus naar het vliegveld.

We kunnen terugzien op intense en prachtige dagen in Madrid; het blijft wonderbaarlijk om zoveel culturele sporen van Brabant daar terug te zien.

Guus van Balveren

 

Terug naar boven