Over ons

De organisatie achter Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch
In 1973 startte de Kring met haar activiteiten als heemkundekring. Dit jaar staat in het teken van het 50-jarige jubileum. Een prachtige periode waarin een stevige organisatie met veel enthousiaste vrijwilligers is ontstaan. Nu kijken we als Kring het liefst vooruit. Op naar nieuwe samenwerkingen in de stad zoals bij de jaarlijkse Kerststal in en de Avontuurlijke Klim op de Sint-Janskathedraal, het vesting- & watermuseum Kruithuis in ontwikkeling, een lezingenprogramma van het Kenniscentrum en wellicht nieuwe wandelingen, rondleidingen of combinatie-arrangementen.
Tegenwoordig hebben we als vereniging meerdere doelstellingen vastgesteld:

  • Meer belangstelling en liefde kweken voor ’s-Hertogenbosch.
  • Het beoefenen van de praktische en theoretische heemkunde en archeologie in de gemeente ’s-Hertogenbosch.
  • Het bevorderen en beschermen van de leefbaarheid, de schoonheid en het historisch ruimtelijk karakter van ’s-Hertogenbosch met de daarin aanwezige waardevolle en karakteristieke bebouwing, de structuur van de openbare ruimte, de wallen, grachten en Binnendieze en het stadsgezicht.
  • Het vergroten van het cultuurhistorisch bewustzijn van inwoners van ’s-Hertogenbosch en van de bezoekers aan onze stad.

Vrijwilligers
In de loop van de jaren kregen het Kenniscentrum, vaarbedrijf en wandelbedrijf vorm door het enthousiasme van de vele vrijwilligers. Op dit moment telt onze vereniging ruim 2.000 leden die de cultuurhistorie van onze mooie stad een warm hart toedragen. Een groot gedeelte van deze leden, circa 350, zetten zich met grote regelmaat in als vrijwilliger. Varend als schippergids op de Binnendieze en de Dommel, wandelend als stadsgids in alle buurten van het centrum, rondleidend als objectgids in de Sint-Janskathedraal en Sint-Janstoren, het Stadhuis, Zwanenbroedershuis, de Mariënburg Campus en De Gruyterfabriek. Hiervoor hebben zij een intensieve opleiding gedaan en hun certificaat behaald. Daarnaast worden ze regelmatig bijgeschoold door middel van lezingen en bezoeken aan cultuurhistorisch objecten in de stad.

Coördinatieteams en bedrijfsbureau
Echter vraagt de grote diversiteit aan toeristische activiteiten om een professionele organisatie. Dankzij de vaarconcessie op de Binnendieze verzorgt de Kring alle vaartochten op de Binnendieze en ontvangen we daarmee zo’n 160.000 gasten per jaar. Sinds de oprichting wandelen we al met stadsgidsen en gasten door het historische centrum van de stad. Daar zijn ook de bijzondere objecten als stadhuis, Zwanenbroedershuis, Sint-Janskathedraal en toren, Mariënburg Campus en De Gruyterfabriek aan toegevoegd. 
Om de vaartochten, wandelingen en rondleidingen goed te organiseren zijn er coördinatieteams in het leven geroepen. Zo hebben we nu een heus ‘vaarbedrijf’, ‘wandelbedrijf’ en ‘kenniscentrum’, maar ook coördinatoren voor de drie teams van baliemedewerkers en een voor het team van gastvrouwen en -heren. Deze coördinatoren zijn het aanspreekpunt voor de vrijwilligers, de spreekbuis naar het bestuur en zij zijn verantwoordelijk voor de planning en invulling van de toeristische activiteiten. Ter ondersteuning van deze coördinatieteams en het bestuur van de Kring is er op dit moment een Bedrijfsbureau waar het reserveringsbureau, financiële en communicatie-afdeling onder vallen. Het bedrijfsbureau rapporteert aan het bestuur. 

Voor een schematisch overzicht van de Vereniging download hier ons ‘organigram’.
KVR2024_Organigram_aangepast.pdf 65,6 KB