Algemeen

Schippers gezocht voor 2024

Varen op de Binnendieze en tegelijkertijd onze gasten vertellen over de geschiedenis van de stad en al het moois dat je onderweg op het water tegenkomt. Dat doen jaarlijks zo’n 135 schippers van Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Elk jaar komen er op de Binnendieze een paar plaatsen vrij voor de functie schippergids. Ook volgend jaar.

Wat moet je doen om schippergids te worden?

Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch biedt een intensieve, maar hoogstaande opleiding voor schippergids. Deze opleiding bestaat uit twee delen: de theorie en het varen. De theorie gaat de eerste week van september van start. De geschiedenis van de stad en het water, de vestingwerken, het verval en de restauratie van de Binnendieze komen uitgebreid aan de orde. Na het einde van het vaarseizoen op 1 november is de Binnendieze het domein van cursisten en instructeurs en leer je om de boten probleemloos over het water te manoeuvreren. Tot slot komen theorie en het varen bij elkaar en leer je al varend onze gasten een boeiend verhaal vertellen. Na het behalen van je examen ben je schippergids en klaar om per 1 april te water te gaan.

Wat verwachten wij van jou als schippergids?

  • Je bent geïnteresseerd in de geschiedenis van ’s-Hertogenbosch en je vindt varen leuk
  • De opleiding vraagt veel tijd: drie keer per week een dagdeel en uren voor zelfstudie
  • Je rondt de opleiding succesvol af in ruim een half jaar
  • Je draait minimaal twee vaardiensten per week als je schippergids bent
  • Én je vindt het een leuke uitdaging om door het donkere, smalle Hellegat te varen

Aanmelden

Nog steeds aan het lezen? Dan is het iets voor jou. Het is een investering waar je heel veel voor terugkrijgt. Namelijk mede-vrijwilligers die nog ouderwets collegialiteit hoog in het vaandel hebben en bovenal gasten die over het algemeen unaniem positief zijn in hun oordeel. Meld je aan via het volgende formulier en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.