Algemeen

BOEKPRESENTATIE ‘VIJF EEUWEN SINT-CATHRIEN IN ’S-HERTOGENBOSCH’

Op zaterdag 25 november aanstaande presenteert Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch een nieuw bijzonder boek over de Sint-Cathrienkerk aan het Kruisbroedershof. Het eerste exemplaar van ‘Vijf eeuwen Sint-Cathrien in ’s-Hertogenbosch’ wordt overhandigd aan pastoor Paul Janssen en Jan Stuyt S.J., de kleinzoon van de architect van deze bijzondere kerk.

De boekpresentatie vindt plaats tijdens een feestelijk programma op 25 november aanstaande, de naamdag van Sint-Catharina. Op 25 november staat in de Kruiskerk de hele dag in het teken van Sint-Catharina-dag. Het feestelijke programma van de kerk start om 10:30 met een Orthodoxe kerkdienst en eindigt om 18:00 uur.
Sint-Cathrien - oude ansichtkaart

De kerk is voor genodigden van de boekpresentatie open om 12:45 uur, na de Orthodoxe kerkdienst. De officiële boekpresentatie start om 13:00 uur en zal tot uiterlijk 14:00 uur duren. 

Vijf eeuwen Sint-Cathrien in ’s-Hertogenbosch
Als je de stad ’s-Hertogenbosch vanuit het zuiden nadert, heb je een fantastisch zicht op de ‘skyline’ van de stad. Iets naar links staat, naast het oude Paleis van Justitie, de opvallend unieke ronde vorm van de Sint-Cathrien of Kruiskerk. Een kundig schrijverscollectief heeft in dit unieke boek alle aspecten van dit bijzondere gebouw vastgelegd. Het is erfgoed waar over verhaald moet worden en een deel van de geschiedenis van ’s-Hertogenbosch.
Boekomslag Illustratie

Deze kerk heeft inderdaad een rijke en lange geschiedenis. Begonnen als kloosterkerk van de Kruisheren, werd de kloosterkerk parochiekerk. Het gebouw onderging nog enkele keren een gedaantewisseling tot het de vorm kreeg van de huidige kerk. Uiteraard is de Sint-Cathrien niet louter een stapel stenen, maar door de eeuwen heen een gebouw van en voor mensen. Een gebouw waar gevierd werd en wordt in blijde en droevige tijden. Kerk en parochie van Sint-Cathrien zijn bovendien niet los te denken van de geschiedenis van de stad ’s-Hertogenbosch.

Schrijverscollectief
Een schrijverscollectief uit de werkgroep Kerken en Kloosters van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch, met een deskundige bijdrage van dr. Ronald Glaudemans bouwhistoricus van Erfgoed ’s-Hertogenbosch, heeft de Sint-Cathrien in al haar facetten beschreven: de reformatietijd, begraven in en bij de kerk, de kunstschatten, het orgel, de architectuur, het parochieleven en vooral de historie. Ook het motto van de parochie ‘Eenheid in verscheidenheid’ wordt belicht.De schrijversgroep heeft uitgebreid studie gemaakt van de archieven en de reeds bestaande literatuur en de bevindingen beschreven in een groot aantal hoofdstukken. Het boek bevat ongeveer 400 pagina’s en is rijk geïllustreerd.

Het boek vormt voor elke betrokken (ex)parochiaan, buurtgenoot, Bosschenaar en kunst- of architectuurkenner een welkome aanwinst. Vanaf 25 november voor € 32,50 te koop in de winkel van Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch, Parade 12 en de volgende verkooppunten:  
  • Adr. Heinen - Kerkstraat
  • Bruna - Helftheuvel
  • Primera - Visstraat
  • Balie in de Sint-Janskathedraal
  • De Omslag - Rosmalen
  • Wijgergangs - Berlicum
  • Jheronimus Bosch Art Center
  • Museum Slager
  • The Readshop – Maaspoort 

Op deze feestelijke dag is het boek ook verkrijgbaar in de Sint-Cathrienkerk, te betalen á contant of via een betaalverzoek.

Voorinschrijven
Zeker weten dat u een exemplaar in uw bezit krijgt? Maak gebruik van de voorinschrijving via het volgende formulier. Uw exemplaar wordt dan apart klaargelegd in de winkel van Kring Vrienden, alwaar u deze kunt ophalen en afrekenen via pinbetaling. U kunt voorinschrijven tot 23 november.

Formulier voorinschrijven: https://dagjedenbosch.com/voorinschrijving/