Algemeen

Bijzondere vaardag op de Binnendieze

Jaarlijks organiseert Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch samen met zorginstelling Cello een heel bijzondere vaardag voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Op maandag 18 september is het weer zo ver. Ruim 25 schippers varen gedurende de hele dag circa 350 gasten over de Binnendieze. De afvaart is bij de steiger bij het Oeteldonks Gemintemuzejum aan de Zusters van Orthenpoort en start om 10:15 uur. De laatste boten vertrekken rond 15.30 uur.
Steiger Zusters van Orthenpoort - gasten worden de boot in geholpen door studenten
Voor mensen voor wie door hun beperking een reguliere vaartocht niet mogelijk is, wordt maandag 18 september een extra feestelijke dag. Deze dag stelt Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch haar boten beschikbaar en zijn 25 enthousiaste schippers graag van de partij om deze gasten een mooie boottocht te laten beleven. Dit jaar lukt het om nog een groter aantal mensen mee te laten varen, namelijk ongeveer 350. Naast cliënten van Cello varen er ook cliënten mee van Maria-oord, Eemwijk, Annaborch, Noorderkroon, Berlerode, Zuiderschans en de ALS vereniging. 
 
Schippers Rein Klaase en Anton van der Wielen zijn samen met Marianne van der Steen van Cello verantwoordelijk voor de algehele planning en logistiek. Maar lastig is het niet om voldoende schippers te vinden. “Voor een initiatief als dit melden zich altijd al heel snel veel schippers aan”, aldus Rein Klaase.
 
Deze dag kan niet zonder de geweldige inzet van de sterke studenten van Orde en Veiligheid, een opleiding van het Koning Willem I College. Zij helpen de passagiers – van wie een behoorlijk aantal afhankelijk is van hun rolstoel – veilig de trap af en op en in en uit de boten.
Naast Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch zijn er nog meer sponsors die deze dag mogelijk maken. Zoals onder meer Albert Heijn De Helftheuvel en Bakkerij Korengoud. Zij zorgen voor een feestelijk welkom met koffie, thee of frisdrank en gebak in de zaal naast het Oeteldonks Gemintemuzejum en dat de schippers en studenten die dag natuurlijk ook niets tekort komen. De Kring hoopt deze traditie nog vele jaren te kunnen voorzetten op de derde maandag van september.