Lezing voor leden: Madrid / Toledo

11 Mei: Lezing Madrid/Toledo door Harrie van den Berselaar

Deze lezing is voor leden van de Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch.

Op 11 mei, zoals reeds eerder vermeld in Bossche Kringen van maart, is er een lezing over Madrid/Toledo door Harrie van den  Berselaar.
Het Kringhuis is open vanaf 19.00 uur en de aanvangstijd van de lezing is 19.30 uur.

Aanmelden kan via onderdeboschboom@kringvrienden.nl o.v.v. uw naam, eventueel met introducé en uw telefoonnummer met als onderwerp Lezing Harrie van den Berselaar.

Wilt u bij verhindering dit s.v.p. doorgeven via bovenstaand e-mailadres, zodat andere personen die op de wachtlijst staan, hierdoor in de gelegenheid worden gesteld alsnog aan deze lezing deel te nemen.

Al voor Columbus in Amerika belandde, hadden Brabanders Spanje ontdekt als land waar(mee) je een bestaan kon opbouwen. Ze trokken er naartoe; een aantal bleef er permanent. Als ze niet zelf gingen, stuurden ze er handelswaar heen. Waaronder kunstvoorwerpen, die ook verhandeld werden. In de 16de en 17de eeuw waren producten uit de Zuidelijke Nederlanden populair aan de andere kant van de Pyreneeën. Dat die Nederlanden toen door vererving onder de Spaanse kroon waren gekomen, bevorderde de stroom mensen en goederen. De sporen die ze nalieten, zijn nu nog te traceren.

De lezing van 11 mei, ‘Madrid & Toledo’ maakt een aantal van die sporen in genoemde steden duidelijk. Sommige getuigenissen zijn voor de hand liggend, zeker daar waar het om werken van schilders gaat zoals Jheronimus Bosch en Petrus Paulus Rubens. Andere worden duidelijk als je erop gewezen wordt: ineens blijkt de architectuur van al dan niet profane gebouwen bijzonder vertrouwd te worden. In die gebouwen blijken dan vaak weer allerlei grote en kleine objecten aanwezig die verbonden zijn aan de vier hoofdsteden van het oude hertogdom Brabant: Brussel, Leuven, Antwerpen en ‘s-Hertogenbosch. Terzijde: wie na een ontdekkingstocht door Madrid en Toledo een glas bier bestelt, zal niet direct aan Brabant denken. Ook dat beeld komt in de lezing aan bod. En hoe in het Toledo van nu de herinnering aan het Wonder van Empel (1585) en de val van ‘s-Hertogenbosch (1629) levend gehouden wordt, zal voor velen een ontdekking zijn.

Oktober (week 40) 2017: excursie Madrid en Toledo

Door de lezing van Harrie van den Berselaar komt u misschien wel op het idee om deel te nemen aan de excursie in oktober (week 40), die bijzonder wordt omdat Harrie ter plaatse onze gids zal zijn. Om enig idee te krijgen van de belangstelling voor deze reis zou u ons kunnen helpen door dit dan alvast aan ons door te geven.

I.v.m. prijs en beschikbaarheid is het handig zo snel mogelijk de mogelijkheden te onderzoeken. We denken aan maximaal 24 personen en 5 dagen. De ervaring van vorige keer leert dat u moet denken aan een bedrag tussen de € 500 à 600 per persoon.

U kunt uw interesse op de avond van de lezing kenbaar maken of via het bekende e-mail adres onderdeboschboom@kringvrienden.nl o.v.v. excursie Madrid/Toledo, uw naam, aantal personen en uw telefoonnummer.

 

 

Terug naar boven