Jef Trimbos Verzetsheld

Honderden studenten lopen dagelijks langs de plaquette van Jef Trimbos op het plein van Koning Willem I College op de locatie aan de Vlijmenseweg 2. Wie hij is en waarom zijn beeltenis zo’n centrale plek binnen het college heeft, dat weten er maar weinig.

Ode aan de vrijheid – een korte film over Jef Trimbos gemaakt door studenten MAP

In verband met de viering van 75 jaar vrijheid zou op 23 april een herdenking bij het oorlogsmonument op gebouw B aan de Vlijmenseweg plaatsvinden. Een lesbrief, inclusief een film, werd voorbereid, tot……

​In verband met de viering van 75 jaar vrijheid zou op 23 april een herdenking bij het oorlogsmonument op gebouw B aan de Vlijmenseweg plaatsvinden. Een lesbrief, inclusief een film, werd voorbereid, zodat studenten ook konden leren over herdenken en over Jef Trimbos waarvoor het monument is. Helaas gooide corona roet in het eten, maar de film willen we toch graag aan je laten zien. De lesbrief komt er ook en kan helemaal digitaal uitgevoerd worden.

De film

Drie studenten van MAP namen de opdracht voor het maken van de film aan en werkten die uit. Door de huidige omstandigheden werd het een bijzonder proces. De wijze waarop de film gemaakt zou worden hadden de studenten namelijk al bedacht en uitgewerkt. Helaas werd het concept door veiligheidsmaatregelen niet uitvoerbaar. Toch kwam de film er wel.

Studenten van het Productiehuis van de afdeling Academie voor Media, Art & Performance gingen volledig digitaal en enorm creatief aan de slag. Ze filmden niet op locatie, maar speurden in de archieven en maakten gebruik van de materialen die de familie Trimbos ter beschikking stelde. De acteur die in de huid zou kruipen van Jef Trimbos werd ‘stemacteur’ en vertelt het verhaal van deze verzetsheld als voiceover.

De makers

Brigit Schoenmaker, Jackie Lionahr (research en draaiboek), Joris Soeterbroek (research, draaiboek en montage) maakten de film. Zij werden begeleid door Nita Dunlop. Jan van Gemert schreef de teksten en de stemacteur is Bam Verstijnen.

Voor onze bezoekers:

De film wordt doorlopend getoond en duurt 7 minuten. U kunt bij voldoende plekken op ieder moment plaatsnemen.

De filmzaal is op de eerste verdieping te vinden en te bereiken via een trap. Er is geen lift ter plaatse. Op de locatie is geen gelegenheid om gebruik te maken van het sanitair.

Terug naar boven