Geslaagd uitje naar Kildonkse Molen en Kasteel Heeswijk

De werkgroep culturele activiteiten kan terugkijken op een geslaagd uitje naar de Kildonse Molen en Kasteel Heeswijk. Van Anneloes van der Elst, lid van deze werkgroep, kregen wij onderstaand verslag van het dagje uit op 15 augustus 2017.

Goed gemutst en uitgerust voor diverse weertypen vertrok om 09.00 uur op 15 augustus een drieëntwintigtal fietsers vanaf de carpoolplaats Maliskamp richting Heeswijk-Dinther voor een bezoek aan de Kilsdonkse molen en Kasteel Heeswijk.

Een prachtige fietstocht door de bossen van Maliskamp en de Loofaert, langs de Hooghei en de Kersouwe slechts even onderbroken door een lekke band. Het mocht de pret niet drukken want de ontvangst met koffie en een Kilsdonkse broeder was aller hartelijkst. Een spontane uitleg over de molen aan de hand van een werkend schaalmodel door een aanwezige medewerker technische dienst wekte bij diverse deelnemers voldoende nieuwsgierigheid om de werking nog wat meer van dichterbij te bekijken. De Kilsdonkse molen gaat terug tot in de Middeleeuwen en wordt als eerste vermeld in 1233 in het oorkondeboek van Noord Brabant. Het is een door zowel wind als water aangedreven molen en heet een watervluchtmolen. Uniek in Nederland en zelfs in Europa doordat de molen ook nog eens is verbonden met een door water gedreven oliemolen.

Uitgerust en voldaan werd, helaas met enige regen, ingescheept in fluisterboot de “Watervlucht”  voor de vaart naar kasteel Heeswijk onder leiding van een gids die informatie verstrekte over vooral de historie van waterloop de Aa en flora en fauna.

Ondanks goede afspraken werd voor de lunch op het kasteel het nodige geëist van het improvisatie vermogen van het bedienend personeel. De gidsen die de rondleiding gaven, informeerden over middeleeuwse oorlogen, een steenrijke baron en een bizar testament. De laatste eigenaren, de baronnen Van den Bogaerde van Terbrugge, waren ook nog eens verbonden aan het Koninklijk Huis.

Andreas van den Bogaerde van Terbrugge was een van de Belgen die in 1830 onvoorwaardelijk trouw bleef aan koning Willem I en er voor beloond werd door het gouverneurschap van Noord-Brabant. Hij heeft een aanzienlijk merkteken nagelaten in het Brabantse landschap, met name het Kasteel Heeswijk, dat al voor hem bestond, maar dat hij aanmerkelijk uitbreidde.

Niets is eeuwig en de familie is stilaan uitgestorven. Alleen in de vrouwelijke lijnen blijven er nog afstammelingen.

De dag werd besloten met een huifkarrentocht terug naar de Kilsdonkse Molen waar de fietstocht naar huis aangevangen werd. Een informatieve dag in een afwisselende omgeving met vele natuurlijke en historische wetenswaardigheden.

Met dank aan de gidsen in kasteel Heeswijk én Wikipedia.

 

Terug naar boven