Binnendieze-schippers varen jubileumseizoen

Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld varen vanaf 9 juni de boten weer op de Binnendieze en op de Dommel. De start van het 35e vaarseizoen biedt de bezoekers weer de mogelijkheid om dagelijks een onvergetelijke vaartocht te gaan maken. Een tocht door en onder het historische centrum van de stad en rond de oude vestingmuren. Nog niet met volle boten omdat de 1,5 meter maatregel nog gerespecteerd moet worden.

Het vaarseizoen 2021 is het vijfendertigste seizoen dat vrijwilligers van de Kring Vrienden met boten varen over de Binnendieze. Een mijlpaal voor het varen, dat al een lange geschiedenis kent. In de jaren zestig van de vorige eeuw was de Uilenburg en de omgeving een voornamelijk verpauperde buurt. Daar kwam geleidelijk verbetering in toen men de bouwvallen ging opknappen. De Binnendieze werd gerestaureerd en veranderde van een stinkend riool in een van de meest bijzondere en schone vaarlopen van het land. Veelal uit nieuwsgierigheid is men destijds ook begonnen met boottochtjes tijdens het restaureren van de waterlopen. Het begon in 1986 eerst nog in een bootje van de gemeente, met in die tijd onder het genot van bier en brandewijn, maar dat heeft niet zo lang geduurd. Betere boten werden aangeschaft, die in het begin zijn voorbewogen met behulp van een boomstok door de zogenaamde ‘bomers’. Het bomen was zwaar en vermoeiend . Rond 1990 is men overgegaan naar het varen met elektromotoren. Dat ging niet zonder slag of stoot, omdat de fanatieke bomers dit niet zagen zitten. Geleidelijk is de Binnendieze-vloot uitgebreid van twee boten naar nu een omvangrijke vloot. Een vloot van twaalf grote en vijf kleinere boten voor de Binnendieze, twee boten voor de Handelsroute en voor het varen naar Kasteel Nieuw Herlaer de salonboot.

Ook in deze coronatijd staan nu dagelijks vele schippers, baliemedewerkers en de technische dienst klaar om de vaartochten in goede banen te leiden. In totaal beschikt de Binnendieze nu over circa honderddertig gekwalificeerde schippers en een aantal ervaren baliemedewerkers. Naast de Historische route is door de jaren heen het aantal vaartochten uitgebreid met de Vestingroute en de Jeroen Boschroute. De salonboot kwam in de vaart en rondom de oude vestingstad varen nu twee boten. De gasten zijn veelal verrast en verwonderd van hetgeen men tijdens de vaartochten beleeft. De schipper-gidsen vullen dit aan met veel informatie en anekdotes over het wel en wee van de oude vestingstad. Zelfs vanonder een paraplu blijft een tochtje over de Binnendieze indruk maken op de bezoekers. Het aantal trouwboten is door de jaren heen ook steeds verder toegenomen. Romantisch gaan trouwen in een feestelijke boot, het kan allemaal in ’s-Hertogenbosch.

Nu de maatregelen zijn verruimd kunnen de gasten weer volop genieten van de historische waterlopen. Waterlopen, die stromen door en onder het historische centrum en buiten de stad ’s-Hertogenbosch. Varen over een unieke stadsrivier, die zijn gelijke elders niet kent en hierdoor een belangrijke toeristische trekpleister voor de stad is. Een trekpleister, mede dankzij – nu al 35 jaar – de inzet van heel veel vrijwilligers.
GtS

Terug naar boven