Uitgave: 2018
300 pagina’s gebonden
€ 39,95

Water, eeuwenlang de beste verdediging

Een zegen maar ook een kwelling

In het boek worden de resultaten van ruim 6 jaar onderzoek naar feiten en gegevens in samenhang met militaire inundaties weergegeven. Het onderzoeksgebied strekt zich daarbij uit van Geertruidenberg tot Grave.

Het verschil tussen overstroming en militaire inundaties wordt uitvoerig toegelicht, waarbij de ontwikkeling van de waterstaat­kundige infrastructuur in de vorm van sluizen, dijken etc. wordt uitgewerkt. De betekenis van lokale, staatkundige verhoudingen in het inundatiegebied wordt in dit licht nader bezien.

De herkomst van het vaak genoemde “Bossche” inundatie peil wordt verklaard. In de onderzoeksperiode heeft de omgeving van ’s-Hertogenbosch in totaal ruim 45 jaar onder water gestaan door militaire inundaties. De oorlogsperiodes, met de politieke achtergronden, de militaire activiteiten en in het bijzonder de inundatie als onderdeel daarvan, komen in afzonderlijke hoofdstukken aan de orde. De bevindingen worden toegelicht met fraaie, verhelderende illustraties en oorspronkelijke kaarten die niet of nauwelijks eerder zijn getoond.

Het boek bevat circa 290 pagina’s in full colour en 240 afbeeldingen, kaarten, foto’s en dergelijke De afmetingen is 24 x 31 cm en de afwerking is genaaid, gebonden met een harde band.

 

Terug naar boven